Hej. Det här kan bli dagens snack-is på jobbet. Briljera kring fikabordet om dina nyvunna kunskaper.
Snacks finns idag i alla möjliga former. Men de kommer från olika saker. Chips från potatis, popcorn från majs, nötter... är ju nötter i olika modeller och ostbågar som görs av ost. Eller?
Hur får man ostbågar så fluffiga om de görs av ost? Det får man inte. Ostbågar görs också av majsmjöl. Jag vet inte varför, men jag var helt säker på att ostbågar var gjorda av ost och var svenska. Men så är det inte heller. Ostbågar är amerikanska och uppfanns på 1930-talet. Till Sverige kom de inte förrän i början på 1960-talet. 1968 började OLW tillverka de gyllene krokarna och resten är historia, som man säger.
Ostbågar tillverkas av majsmassa görs genom att torkad majs och vatten upphettas och utsätts för högt tryck. Majsmassan passerar genom ett hål, skärs av i lämplig längd och stelnar. De får då den något krokiga formen. Sen rostas de blivande ostbågarna så att större delen av vattnet förångas. Därefter sprejas bågarna med en ostmix bestående av ost, druvsocker och andra ingredienser, innan de paketeras i påsar.
Utbudet av ost-snacks idag har vuxit snabbt de senaste åren och nu finns det en uppsjö av spin-off-snacks. Kolla här om du känner till alla: https://www.olw.se/kategori/ostbagar/
Lite mer trivia hittar du på Wikipedia och Café
https://sv.wikipedia.org/wiki/Ostb%C3%A5gar
https://www.cafe.se/7-saker-du-maste-veta-om-ostbagar/
Skriv gärna en kommentar eller skicka oss ett mail på invite2sex@gmail.com
0 kommentarer:
Skicka en kommentar